Plac s Florjanovim znamenjem

Podoba starega naselja se je izoblikovala do konca 18. stoletja, z nizom fužinarskih hiš, dvema cerkvama, dvema cerkvama in nizom fužinarskih hiš. In najsi po katerikoli poti pridemo v Kropo vedno dospemo na PLAC.

Plac je kroparski trg, ki predstavlja osrednji del naselja. Trg obdajajo vzhodno Tramuška, Pibrovčeva, Šolarjeva, zahodno pa Trohova, Vretenova, Poznikova in Ažmanova hiša. Zelo opazni sta Macolova in Klinarjeva hiša zaradi sestavin, značilnih za renesančne in baročne graščine. V prvi je bila od 1888 do 1957 osnovna šola, v drugi se sedaj nahaja Kovaški muzej. Na njem stoji spomenik žrtvam NOB z umetniško kovanimi skulpturami.

Florjanovo znamenje na Placu povezuje glavni trg in cerkev Kroparske matere božje (Kapelce). Stoji namreč na mestu, kjer je malo pred ustanovitvijo župnije zoper kroparske protestante govoril škof Tomaž Hren. Florjanovo znamenje je iz kamna zidano slopno znamenje z nišami v dveh nivojih, s piramidasto skrilnato streho, ki jo zaključuje vetrnica z upodobitvijo sv. Florijana. Znamenje je bilo nižje, v 18. stol. povišano. Slike svetnikov iz 19. stol so nadomeščene s kopijami.