DU Kropa, društva upokojencev Lipniške doline

DALMACIJA IN HERCEGOVINA – izlet in počitnice DU Kropa v povezavi z DU  Lipniške doline

Upokojenci Krope in Lipniške doline smo že drugo leto v mesecu aprilu preživeli prijetne počitnice v Dalmaciji. Letos smo v šestih dneh spoznali zanimivosti lepih dalmatinskih in hercegovskih mest z bogato kulturno in naravno dediščino.

V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom odpravil na pot s krajšimi postanki proti Beli Krajini, preko slovensko-hrvaške meje in  po avtocesti proti Dalmaciji, mimo Šibenika do Sinja, ki je poznan po Sinjski Alki, s frančiškanskim samostanom in urejenim muzejem. V večernih  urah smo prispeli do našega cilja , hotela v Neumu, v katerem smo bili nastanjeni vse dni naših počitnic.

Naslednji dan smo se udeležili  izleta po slikoviti dolini Neretve v Vrelo Bune, ki ima najmočnejši izvir v Evropi in kjer je čudovita »Derviška Tekija« - islamska verska zgradba. Nato smo nadaljevali pot v Mostar, kjer smo si ogledali staro mestno jedro in bili priča pogumnega  skoka iz obnovljenega mostu ob prisotnosti slovenske zastave.

Tretji dan smo se odpravili in sprehodili po lepih ulicah mesta  Dubrovnik. Ganljivo je bilo srečanje s kroparsko domačinko  Damijano Nardin, ki že skoraj 60 let živi z družino v tem živahnem mestu.

Četrti dan pa je bil namenjen obisku romarskega središča v Medjugorju, obisk in ogled svetišča, vožnja in vzpon do Crnice, mesta Marijinih prikazovanj.

Predzadnji dan pa je bil namenjen raziskovanju Neuma, trgovin, kjer prodajajo odlično travarico, počitku pa tudi sončenju ob morju in zunanjemu bazenu. Temperature letos ni so bile preveč ugodne za kopanje, najbolj korajžni pa smo kljub temu skočili v vodo.

Zadnji dan smo se poslovili od Neuma , sledila je vožnja do Splita, ogled mesta s čudovito Dioklecijanovo palačo.

Da pa ne bi ostali brez rekreacije, je za to v večernih urah poskrbela ga. Nuša Kolman, navdušena prstometašica, za ostalo rekreacijo pa Mojčine telovadke.

Preživeli smo prijeten in zanimiv teden. Zahvaljujemo se ga. Miri Krnc, ki je v našem društvu zadolžena za rekreacijo, pohode in izlete, in tako poskrbela, da starejši preživljamo jesen življenja na čim bolj pester način. Vse zahvale pa tudi agenciji TUR TUR  turizem z vodičem Mirkom.

 

 

Kropa, 4. 5. 2019                                                                      Predsednica DU Kropa: Metka Petrač