Gostilna pr Kovač

Pr’ kovač je tako drugačna gostilna, da takšnih, žal, več ne delajo. V 400 let stari hiši, ki je z ljubeznijo obnovljena, s smehom gostov, ki jih stari gospodar, ko ravno ne pleza po Julijcih, kratkočasi med sinovimi hodi, z jedmi, ki niso muzejske, da bi jih razpihovali s kovaškim mehom in jedli z lesenimi žlicami, pač pa žonta - ali fržolovc, gobova juha, ajdova omleta, pečena postrv, ramstek z gorgonzolo ali breskev Melba - pravega kuharja, ki pozna preteklost in se zaveda realnosti, ki pozna svet in spoštuje lokalnost. Ker to niso le jedi, temveč je tudi duša stare hiše, v kateri se niso obnovile le stene, temveč tudi življenje.

Pr’kovač je gostilna, v kateri se niti s sladico in še eno rundo rušovca ali smrekovca ne konča. Večkrat prideš, bolj si bogat, saj dobiš bakreni novčič za srečo in kroparski žebelj za planinske čevlje. Kamra okrog lončene peči je kot da bi muzej oživel, ajdovi žganci so gorenjsko suhi in okusno zabeljeni, gobova juha je z enega od 287 gospodarjevih vzponov na slovenske dvotisočake, a pravo presenečenje je sicer v globokem krožniku, toda polno cvetov, barv, vonjev, listov in pogleda na drugo stran kroparske ”luknje”, kjer sonce sicer skopo deli žarke. Kar zraste na zelenjavnem vrtu Staroverskih, je v najboljši solati slovenskih gostiln!

Rad Dobrojem - spletna gostilna

Dodatne informacije

  • Naslov: Kropa 30 4245 Kropa
  • Kontakt: 04 533 63 20
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).