Fužinarska hiša

Fužinarska hiša v Kropi je večinoma dvonadstropna stavba, s pročeljem obrnjena proti potoku in cesti zadaj pa naslonjena na strmi breg. Za fužinarsko hišo je bilo v preteklih stoletjih značilno sobivanje fužinskih posestnikov in njegovih delavcev – žebljarjev.

V posamičnih kroparskih hišah je v preteklosti živelo do 100 ljudi. Na hišah so se ohranili številni kamnoseški detajli iz zelenega vulkanskega kamna (značilnost kmečke in meščanske arhitekture na Gorenjskem), kovani dodatki k hišam pričajo o poreklu kraja ( železne polknice, okenske mreže, kovano okovje vrat,, izveski, luči)....

Kovaški muzej Kropa

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).