Kolesarka pot Kropa - Bled

Pot začnemo v Kropi (pred trgovino). Po kratkem spustu, mimo tovarne Novi Plamen, imamo na izbiro dve poti, po glavni cesti, ali na prvem križišču (konec tovarne) zavijemo levo in nadaljujemo po poti preko »Stočja«.

Če se peljemo po glavni cesti po kakšnem kilometru, v Lipnici, zavijemo levo in nadaljujemo pot proti Kamni Gorici (takoj za križiščem v Lipnici se na glavno cesto pripeljemo tudi s »Stočja – zavijemo levo). Pot nadaljujemo po glavni cesti Kropa – Radovljica, se po cca. Petih kilometrih spustimo po nezahtevnem klancu iz zgornjega Lancova na spodnje Lancovo. Pred mostom preko Save zavijemo levo ter pot nadaljujemo po makedamski poti (na začetku še asfalt) do mostu pod vasjo Bodešče (prvi most na naši poti ob Savi). Zavijemo desno čez most in nadaljujemo pot skozi vas Bodešče (bolj zahteven klanec). Na vrhu klanca imamo več izbir – lahko zavijemo desno proti Koritnemu ali pa (običajno) zavijemo levo in nadaljujemo pot proti Ribnemu. Na robu nasleja Ribno v edinem večjem križišču izberemo eno od treh možnosti dostopa na Bled – levo skozi naselje Selo pri Bledu se pripeljemo v Mlino (ob jezero), naravnost nadaljujmo prot hotelu Golf (tudi sankališče na Straži), desno pa po Bodeški in Ribenski cesti proti bencinski črpalki na Bledu. 

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).