Leopold Dermota

(1912-1992), operni pevec

V družini treh solističnih pevcev (Anton, Gašper)  je Leopold Dermota diplomiral kot strojnik na gimnaziji v Kranju. Leopold Dermota je po končani šoli za strugarja (Kovinarska šola v Kropi), končal gimnazijo v Kranju.  Solo petja se je učil v Ljubljani.

Med drugo svetovno vojno 1942 je odšel v tujino , pel je v Salzburgu, Innsbrucku in v Dunajski ljudski operi. Po upokojitvi se je vrnil domov v Kropo. Bil je skrbnik Kovaškega muzeja, kjer je veliko obiskovalcev očaral s svojim znanjem in eleganco. Imel je poseben občutek za razlaganje v nemškem jeziku. Bil je sodelavec Kovaškega muzeja do 1990, bil je tudi vodič po muzeju.

 

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).