Janez Potočnik

(1749-1834), slikar


Rojen je bil v Kropi kot prvi sin Gregorja Potočnika in njegove druge žene Marije rojene Toman. Domnevajo, da se je izučil na dunajski akademiji in v Ljubljani pri Metzingerju.

Njegova hiba- gluhonemost pa mu je preprečila, da bi se razvil v mojstra. Edina opora za sklepanje o Potočnikovi umetniški izobrazbi je njegovih 37 risb v Narodni galeriji. Delal je do visoke starosti, število njegovih slik zlasti cerkvenih, je zelo veliko. Kot cerkveni slikar je Potočnik naslednik ljubljanskih baročnih mojstrov. Z Leopoldom Layerjem  in Herrleinom je Potočnik glavni mojster prehoda od baroka v devetnajsto stoletje. Umetniško je kot slikar malo pomemben. Njegova prava vrednost je v portretnem slikarstvu. Potočnik je prvi predstavnik našega meščanskega portreta.

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).