Gašper Dermota

(1917-1969), solist ljubljanske opere


Rodil se je v Kropi leta 1917. Njegova družina je štela štirinajst članov in je bila po svoji zavezanosti petju znana daleč na okoli. Po končani OŠ se je Gašper Dermota učil za strojnega ključavničarja, na ljubljanski srednji tehnični šoli pa se je izučil za strojnega tehnika.

Med tem se je vpisal tudi na srednjo glasbeno šolo in študiral solo petje pri prof. Kseniji Kušejevi. Tu je vidno napredoval in v petju dosegal vedno večje uspehe zato je bil sprejet v zbor Slovenske filharmonije. Leta 1951 mu je bila v Ljubljanski operi zaupana vloga Alfreda v Verdijevi Traviati. Od tedaj se je njegova pevska kariera strmo vzpenjala. Vrhunec je dosegla leta 1951, ko je postal ustanovni člani Slovenskega okteta. V njem je pel od leta 1951 do 1966. Umrl je v prometni nesreči 3. avgusta 1969.

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).