Anton Dermota 

(1910 -1989), operni in koncertni pevec

Rojen je bil v kovaški družini v Kropi. Šolal se je na orglarski šoli v Ljubljani in se najprej zaposlil na Bledu kot organist, potem pa kot uradnik v žebljarski zadrugi v Kropi, kjer je opravljal delo zborovodje domačega pevskega zbora. Leta 1930 je postal zborist ljubljanske Opere in istočasno študiral solopetje na državnem konservatoriju.

Leta 1934 je odšel študiret na Dunaj, dve leti kasneje je prvič nastopil na festivalu v Salzburgu in nato istega leta že postal redni član Dunajske opere. Pel je pod najslavnejšimi dirigenti v številnih operah, bil gost najuglednejših svetovnih opernih odrov in mednarodnih festivalov, gostoval v Argentini in Avstraliji ter večkrat tudi v Sloveniji. Najbolj se je odlikoval pri interpretaciji Mozartovih del (Don Ottavio v operi Don Juan, Ferrando v Cosi fan tutte, Tamino v Čarobni piščali). Od leta 1965 je skupaj z ženo in pianistko Hildo Berger-Weyerwald poučeval na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju. Za svoje umetniško delo je prejel številna odlikovanja.

Kovaški muzej Kropa - znameniti Kroparji

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).