iCANKAR
(Ivan Cankar)

SREDA, 4. julija 2018, ob 19.30 v dvorani Kulturnega doma v Kropi
Gledališka predstava, detektivka za mlade, Mestno gledališče Ptuj, Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom Ljubljana

REŽIJA: Maruša Kink
KOSTUMOGRAFIJA IN SCENOGRAFIJA: Tina Bonča
GLASBENA OPREMA: Kristijan Krajnčan
TEHNIČNA OPREMA: Oblikovanje svetlobe: Jaka Varmuž
DRUGI SODELAVCI: Simon Šerbinek - Lektura
IZVRŠNA PRODUKCIJA: Mija Špiler

IGRAJO: Nataša Keser, Jure Kopušar/Vid Klemenc in Domen Valič

V predstavi iCankar gledalci pobližje spoznajo enega največjih mojstrov slovenske besede in prvega slovenskega poklicnega pisatelja ter prelomne dogodke iz njegovega življenja. Ivana Cankarja kot dečka, kot pisatelja, kot človeka.
Njegovo življenje se bere kot življenjepis gorečega upornika z razlogom. Rojen je v ekstremni revščini, takoj, ko lahko, emigrira v prestolnico. Še pred zaključeno maturo se druži z intelektualno elito mislecev in pisateljev svojega časa, saj opazijo njegov posluh za jezik in talent za pripovedovanje. V svojih delih se trudi biti kar najbolj iskren in popisovati svoje občutke in spomine kar se da natančno. Med vrsticami zna biti tudi neskončno duhovit in zbadljiv.
Njegova beseda je njegovo orožje, z njo se bojuje proti  krivici, lažem in pretvarjanju. Zaradi tega ga kasneje berejo vsi. Postane superzvezda. Iz njegovih pisem svojim dekletom in prijateljem seva milina, rahločutnost in duhovitost, hkrati pa je tudi tudi piker, sarkastičen in oster. Predvsem pa vedno človek akcije.
Cankar v predstavi iCankar pride bližje, ne izgubi pa svoje skrivnostnosti in pomenskosti. Gledalci si ogledajo napeto zgodbo, sestavljeno iz resničnih dogodkov iz njegovega življenja ter dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija.

Podrobnosti dogodka

Začetek : Sreda, 04. Julij 2018 15:19


Konec : Sreda, 04. Julij 2018 16:19O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).