5. Festival gledališča v Kropi

Sreda, 13 Junij 2018 00:00

Spoštovano občinstvo!

V gledališki sezoni, ki se ravno končuje, smo se v Sloveniji spominjali dveh velikih obletnic. Leta 1867 je bilo ustanovljeno Dramatično društvo v Ljubljani, kar razumemo kot začetek profesionalizacije slovenskega gledališča. V počastitev te obletnice smo letošnji program Festivala gledališča in glasbe Kropa pripravili izključno z uprizoritvami, ki črpajo iz slovenskih uprizoritvenih predlog. Nekakšen slovenski festival torej. S kar dvema predstavama pa bomo počastili stoletnico smrti našega velikega literata Ivana Cankarja.

Peto sezono našega Festivala, ki iz leta v leto raste in se razvija, pa poleg obeh pomembnih (gledaliških) obletnic posvečamo 140. letnici ustanovitve bralnega društva v Kropi (1878). S programom, ki ga boste, dragi obiskovalci, zlahka vzeli za svojega, želimo prebuditi tistega žlahtnega duha povezanosti, navdušenja, svetlega pogleda v prihodnost, ki je na kulturnem področju preveval v drugi polovici 19. stoletja. Prav umetnost nas lahko opolnomoči za spremembe v vsakdanu ali nam zgolj polepša poletni večer (in že to je včasih dovolj). Letošnji program je načrtovan z mislijo, da bi vsak (z)mogel najti nekaj dogodkov zase. Verjamem, da boste izkoristili priložnost in se pustili zapeljati v gledališko iluzijo ali svet glasbe.

Iskreno sem hvaležen vsem, ki prihajate na dogodke, se ustavite v Kropi, morda pripeljete s seboj prijatelja, vnučke ali stare starše, izmenjate besedo ali dve in si pustite, da umetniški dogodek poseže v vaš notranji svet. Brez dvoma boste tudi letos lahko uživali, se smejali, zamislili, potopili v spomine in iz Krope odhajali bogatejši.


Dobrodošli, vzemite si čas in si dovolite, da se srečamo v Kropi.


Rok Andres

 


Zaprtje Festivala bo tudi uradni začetek 22. Kovaškega šmarna.


 Ob slabem vremenu se bo dogodek na prostem odvijal v Kulturnem domu v Kropi.


 Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.


 

Prihajajoči dogodki - vsi

O Kropi

Kropa je razpotegnjeno naselje z gručastim jedrom leži ob vzhodnem vznožju planote Jelovica v Občini Radovljica. Naselje se deli na »Zgornji konec«, »Srednji konec« in novo »Stočje«.

Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Kropa je od Radovljice oddaljena 11 km, cestni povezavi pa sta še čez vas Dražgoše oziroma iz smeri Kranj-Podnart. Skozi naselje teče potok Kroparica, ki se izliva v potok Lipnica. Kroparica ima amfiteatrsko povirje z močnim kraškim izvirom. Hudourniški značaj Kroparice je tudi etimološko jedro imena naselja in potoka: na odseku svojega toka skozi naselje se v deževnih obdobjih peni kakor »krop« (vrela voda).