Cerkev Sv. Lenarta

Župnijsko cerkev Sv. Lenarta v Kropi je dal verjetno leta 1481 zgraditi Lenart Kazianer, zakupnik radovljiške posesti na Waldenbergu (Pusti grad). Osnova je gotska, pozneje pa je bila cerkev večkrat prezidana. Pravokotni ladji so na severni in južni strani dozidali baročni kapeli.

Cerkev ima pet oltarjev. V niši glavnega oltarja je kip sv. Leonarda, njegova slika iz leta 1874 pa je delo Henrike Langus, nečakinje Matevža Langusa. Oltarno sliko Marije Brezmadežne je leta 1895 naslikala najpomembnejša slovenska slikarka Ivana Kobilca. Ob glavnem oltarju so kipi svetnikov Janeza Evangelista, Pavla, Petra in Marka.
Stranska oltarja sv. Jožefa in Ecco Homo sta opremljena s poslikavami slikarja Matevža Langusa iz bližnje Kamne Gorice. Njegovi sta sliki v nišah oltarjev in sliki na oltarnih mizah. Dva oltarja sta še v stranskih kapelah. Slika v oltarju sv. Križa je delo tirolskega podobarja Ferdinanda Stuffesserja. Slika v oltarju Škapulirske Matere božje je leta 1898 naslikal Jožef Šubic.
Poznobaročna prižnica s sliko Pridiga na gori je delo Layerjeve delavnice iz Kranja. V cerkvi so tudi slike Leopolda Layerja, Janeza Potočnika in Matije Bradaška – njegovo delo so tudi freske z bogato dekoracijo (1900, 1901). Freska v luneti vhodnega portala je delo Mihe Maleša iz leta 1949.
Orgle so delo Franca Ksaverja Deva iz Ljubljane. V cerkvi ne manjka kovanih izdelkov. Daritveni oltar, Križani, podstavek za knjigo in ambon so delo domačinov Joža Šolarja in Joža Bertonclja.
V zunanjo fasado cerkve so vzidani kakovostni kamniti in liti nagrobniki ter spominska plošča žrtvam prve svetovne vojne. Ob cerkvi je pokopališče, ki ga krasijo kovani križ in številni kovani in kamniti nagrobniki.
Z obzidja cerkve se ponuja enkraten razgled na Kropo in podružnično cerkev Matere božje na drugem bregu Kroparice.
K cerkvi lahko pristopite iz različnih smeri. Najlažji dostop je po poti, ki se pri vigenjcu Vice usmeri strmo v breg.

www.radolca.si